Projekti

Europska noć istraživača

Europska noć istraživača

Što je Europska noć istraživača? (eng. What is European Researchers Night?) Europska Noć istraživača je jedna od Marie Sklodowska Curie akcija, aktivnosti unutar prioriteta Izvrsne znanosti Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije – Obzor 2020.

Obzor 2020.
Obzor 2020. je program Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. koji financijski podupire istraživanje i inovacije. Obzor 2020. će doprinijeti ostvarivanju ciljeva ključnih strateških dokumenata Europske unije vezanih za istraživanje, tehnologijski razvoj i inovacije, Europa 2020. i Unija inovacija te izgradnji Europskog istraživačkog prostora. Misao vodilja novog okvirnog programa je nuđenje rješenja i odgovora na gospodarsku krizu, investiranja u buduće poslove i razvoj, rješavanja pitanja građana EU o njihovoj materijalnoj sigurnosti, općoj sigurnosti i okolišu, kao i jačanja globalne pozicije EU u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama.

Europska noć istraživača je inicijativa koja se provodi u cijeloj Europi uz financijsku potporu Europske komisije. Cilj navedene inicijative je popularizacija znanosti odnosno približiti javnosti znanost i rad znanstvenika, potaknuti mlade za budući ulazak u istraživačku karijeru te upoznati širu javnost s europskim i nacionalnim politikama u području znanosti. Europska Noć istraživača se tradicionalno održava zadnjeg petka u rujnu diljem cijele Europe.


Europska noć istraživača u Republici Hrvatskoj (2018./2019.) Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i sedamnaest eminentnih institucija iz akademskog, znanstvenog, javnog i privatnog područja djelovanja je u veljači 2018. godine prijavilo projektni prijedlog za održavanje Europske noći istraživača u Republici Hrvatskoj 2018. i 2019. godine. Naziv projektnog prijedloga je Techno-Past Techno-Future; European Researchers Night. Projektni prijedlog je pozitivno evaluiran od strane Europske komisije i prihvaćen je za financiranje. Početak projekta je 1. kolovoz 2018., a traje petnaest mjeseci.

Projekt provodi osamnaest partnera: Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište Sjever, Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut Ruđer Bošković, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatska zaklada za znanost, British Council, Staroslavenski institut, Mediteranski institut za istraživanje života i Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša.

Europska noć istraživača u Republici Hrvatskoj se provodi prvi put u ovakvoj konzorcijskoj formi ćime je omogućena disperzija događanja po čitavoj državi. Slijedom navedenog, Europska noć istraživača će se održati u Zgrebu, Splitu, Rijeci i Puli 28. rujna 2018. godine, a u 2019. godini će gradovi domaćini biti Osijek, Rijeka, Split i Zagreb.

Međutim, tijekom cijele godine odnosno od rujna 2018. godine do rujna 2019. godine aktivnosti će se osim u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Osijeku održavati i u Varaždinu, Dubrovniku i Zadru.

Europska Noć istraživača će na frekventna mjesta navedenih gradova okupiti hrvatske istraživače znanstvenike koji će interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približiti znanost i svoj rad.

Također, 2018. Godina je godina Europske kulturne baštine te će aktivnosti i interaktivni sadržaj biti usmjerenen na hrvatsku kulturnu baštinu, njezino značenje i očuvanje.

 

Poveznice

Name:
Email:
Subject:
Message:
x