Projekti

Blue-connect - Reconnect Science with the Blue Society

Blue-connect - Reconnect Science with the Blue Society

Blue-connect - Reconnect Science with the Blue Society
Projektni broj: 101061595
Program: HORIZON Coordination and Support Actions
Ukupna vrijednost projekta: 314074.00 EUR
Početak projekta: 01.05.2022.
Kraj projekta: 31.10.2023.

KOORDINATOR: Sveučilište u Splitu
PARTNERI: Sveučilište u Zadru, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split, Mediteranski institut za istraživanje života Split, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Rijeci 
OPIS: Ovaj projekt nastoji približiti znanost i znanstvenike široj javnosti, povećati vidljivost i osvijestiti važnost znanosti u svakodnevnom životu građana. Projekt ima za cilj promovirati zanimanja istraživača među mladima te općenito izgraditi povjerenje prema znanosti u široj javnosti. Projekt se fokusira na razvoj plavog društva, odnosno društva koje je osviješteno o uskoj povezanosti mora i lokalne zajednice, potrebi očuvanja mora i racionalnog korištenja resursa. Projekt okuplja 9 partnera s područja jadranske Hrvatske koji se u svojem znanstvenom radu bave problematikom mora i plave ekonomije (Sveučilište u Splitu, Rijeci, Zadru, Dubrovniku, Puli, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Znanstveno tehnologijski Park Sveučilišta u Rijeci - STEP RI). 
CILJ PROJEKTA: Glavni cilj projekta je popularizacija znanosti dok su ključna aktivnosti projekta fokusirane na organizaciju i provedbu dviju Europskih noći istraživača (ERN) krajem rujna 2022. i 2023. s temom “Reconnect science with the blue society”. 
Noć istraživača će se provesti u 5 najvećih obalnih gradova RH, na javnim prostorima, sva događanja biti će otvorena za javnost kako bi zainteresirani mogli direktno komunicirati s znanstvenicima i istraživačima te sudjelovati u eksperimentima. Posjetitelji će imati priliku upoznati se različitim područjima istraživanja u znanosti, sudjelovati u interaktivnim instalacijama, debatama, kvizovima, natjecanjima čije teme možemo podijeliti u 5 tematskih grupa: zdravlje; klimatske promjene i društvena transformacija; zdravi oceani, mora i kopnene vode; klimatski neutralni gradovi te hrana i zdravlje.

Poveznice

Name:
Email:
Subject:
Message:
x