HRS4R

  HRS4R Strategija ljudskih resursa za istraživače

  HRS4R Strategija ljudskih resursa za istraživače

  Mediteranski institut za istraživanje života od sada je ponosni nositelj nagrade 'HR Excellence in Research' za promicanje poticajnog i povoljnog radnog okruženja za istraživače u našoj instituciji.

  U stalnom nastojanju da svojim sadašnjim i budućim zaposlenim istraživačima omogući ostvarenje punog znanstvenog potencijala, ali i uživanje istih prava i obveza kao u bilo kojoj zemlji Europe, MedILS je 14. studenoga 2016. godine potpisao Deklaraciju o pristupanju “Europskoj povelji za istraživače” i “Kodeksu o zapošljavanju istraživača”. Deklaracija Povelja i Kodeks

  Na taj je način usvojio preporuke koje opisuju načela zapošljavanja i uvjete rada za istraživače. Europska povelja definira prava i obveze istraživača i organizacija u kojima rade, dok se Kodeks o zapošljavanju istraživača odnosi na jednakost u postupcima zapošljavanja za sve istraživače u Europi i povećava transparentnost u njihovom zapošljavanju i radu. Povelja također opisuje odgovornosti istraživača u pogledu etičkih normi, zakonskih i ugovornih obveza.

  Kako bi ostvario svoje ciljeve u vidu  poticajnog i djelotvornog radnog okruženja za istraživače usklađenih s europskim standardima, MedILS se 2019. prijavio za nagradu Europske komisije HRS4R Strategija ljudskih resursa za istraživače. MedILS_Notification_Of_Commitment

  'HR strategija za istraživače' HRS4R podržava istraživačke institucije i organizacije u provedbi Povelje i Kodeksa u njihovim politikama i praksama. Provedba načela Povelje i Kodeksa istraživačke institucije čini privlačnijima istraživačima koji traže novog poslodavca. Europska komisija dodjelom "Nagrade za izvrsnost u istraživanju" priznaje institucije koje postižu napredak u usklađivanju svojih ljudskih potencijala s 40 načela Povelje i Kodeksa, na temelju prilagođenog Akcijskog plana, odnosno HR strategije.

  MedILS je sada u fazi implementacije, a kao i sve institucije priznate HR nagradom, ima rok od 24 mjeseca kako bi proveo aktivnosti navedene u Akcijskom planu, vodeći se ponovljenom interno provedenom istraživanju i ispunjenoj GAP Analizi i OTM-R Checklist.

  OTM-R POLITIKA NA MedILS-u

  MedILS je 11. siječnja 2021. donio Odluku o usvajanju Politike otvorenog, transparentnog i meritornog zapošljavanja na MedILSu (HR OTM-R) MedILS OTM-R Odluka, kako bi procese zapošljavanja na institutu uskladio s HRS4R procedurom i načelima Povelje i Kodeksa.

  Cilj provođenja OTM-R Politike je osigurati jednake uvjete za sve prijavitelje, te otvoren i transparentan pristup odabiru kandidata za radna mjesta istraživača, utemeljen na njihovi dostignućima  i sposobnostima.

  OTM-R Politika je utemeljena na sljedećim načelima:

  1. Otvorenost prema javnosti

  2. Transparentnost

  3. Jednaka dostupnost

  4. Izbor utemeljen na stručnosti/zaslugama

  5. Kompetencije članova povjerenstava za evaluaciju pristupnika